Aquest any, parlem de sobirania!

Des de la Comissió de Festes Alternatives de Sarrià ens agrada anar un pas més enllà a l’hora d’organitzar i preparar el programa de les nostres festes.

És per això que, un any més, hem volgut dotar amb un contingut temàtic tots els nostres actes. Aquest any parlem de sobiranies i, més concretament, de sobirania alimentària.

Des de CFAS creiem que l’oci, la coherència política i l’aprenentatge no han d’estar renyits. La nostra intenció a l’hora d’acompanyar d’un fil temàtic tot el que envolta les nostres festes (decoració, contingut dels actes, grups de música, etc) és crear espais per a la formació, la reivindicació i la reflexió col·lectiva.

El concepte de sobirania alimentària, que es defineix l’any 1996 pel moviment internacional de pagesos La Via Campesina, representa el dret dels pobles a aliments nutritius i culturalment adequats, accessibles, produïts de forma sostenible i ecològica, i el seu dret a decidir el seu propi sistema alimentari i productiu.

Cal remarcar que la sobirania alimentària va molt més enllà de la lluita per l’alimentació. És una aposta clarament política que vol fer brotar des de la terra un nou sistema de producció, distribució i consum que estigui per sobre de les exigències dels mercats i els agronegocis, que especulen amb el dret a l’alimentació de les persones; és la lluita per la creació d’un sistema que doni prioritat a la producció familiar i local, a la justícia social (retribucions justes, igualtat de gènere, noves formes d’organització i propietat de la terra) i que aposti per a la sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.

Per autoformar-nos hem fet servir documentals i diverses lectures. Te’n deixem aquí algunes mostres, per si també t’interessa!

¡Soberania alimentaria ya!

Cumbre de los Pueblos (Plenaria sobre sobirania alimentària, juliol de 2014)

Sobirania alimentaria y la lucha de las mujeres

Navegando por los meandros de la especulación alimentaria, per Mónica Vargas y Olivier Chantry del (ODG) Observatori del Deute en la Globalització Càtedra UNESCO de Sostenibilitat Universitat Politècnica de Catalunya