MANIFEST Cfas 2014

“La cultura és un dels pilars fonamentals que ens conformen com a poble i formen com a persones. Però, malauradament, amb el pas del temps i a conseqüència de l’avanç d’un capitalisme ferotge, la cultura ha anat quedant relegada portes endins. No només s’ha convertit en un luxe, en un privilegi per a les classes dominants, sinó que ha perdut la seva essència eminentment popular per acabar caient a les urpes mercantilitzadores de les indústries culturals.

Però les elits econòmiques no n’han tingut prou en privatitzar la cultura mainstream, sinó que també s’han dedicat a convertir tota espurna, inclús reducte, de contracultura en objecte de consum per a les masses, anul·lant la seva capacitat crítica i abusant de l’etiqueta alternativa.

El carrer històricament ha estat l’espai indiscutible i protagonista de la cultura, que ha actuat sempre com a eina imprescindible per a la cohesió social i veïnal. No obstant això, esclafat per una llei del civisme incomprensible i unes polítiques urbanístiques criminals, l’espai públic ha acabat oblidant la seva funció fonamental. L’accessibilitat als carrers i les places és controlada administrativament com si l’expressió cultural als barris fos una excepció, i alhora, motiu de sanció econòmica.

Amb tot això, la Comissió de Festes Alternatives de Sarrià, reivindiquem el carrer com a eix vertebrador de la cultura popular i alternativa i contribuïm al renaixement d’una nova cultura crítica, del poble i per al poble. I ho reivindiquem tant per la Festa Major i com per la resta de l’any.

La Festa Major NO ha de ser una excepció!

#LaCulturafaXarxa”

 

MANIFEST Cfas 2013

Un any més, ens reunim les veïnes barri de Sarrià en el marc de les nostres festes. Molts vivint-hi de manera estable i molts d’altres que acabarem els estudis i voldrem marxar de casa els pares per tenir una vida autònoma i independent. Però el context actual no ens ho posa fàcil, tampoc en el cas de Sarrià, on des de fa anys s’han dedicat a crear un barri de luxe i alt standing, que molts no podem pagar, a través de l’especulació en la vivenda i la implantació de comerços especialitzats i inútils. Tot plegat és culpa de la obsessió dels diferents ajuntaments per la imatge que el nostre barri ha de mostrar. S’han dedicat a construir un barri de cara els altres enlloc de preocupar-se per les necessitats reals de les veïnes, les quals hem permès que l’ajuntament decidís per nosaltres en tot moment enlloc de ser crítiques, imposar-nos, plantar cara i fer sentir la nostra veu.

Des de sempre, Sarrià s’ha enorgullit de comptar amb un gran teixit associatiu que anima a participar a les veïnes per un barri a la nostra mida. Arribats a aquest punt, a què ens hem dedicat totes aquestes associacions durant tot aquest temps mentre vèiem en què es convertia Sarrià? A discutir sobre el recorregut del 130? A organitzar només ballades sardanistes els diumenges? A fer quatre pintades pels carrers i enganxar uns quants cartells? A gastar-nos els diners que ens dóna l’ajuntament per rentar-se les mans i quedar bé fent-nos creure que som sobirans del nostre veïnat i les nostres activitats? A totes ens falta preguntar-nos, és aquest el barri que volem? Després, ens sorprèn que l’ajuntament ens ompli els carrers de policia durant les festes i se senti amb el dret d’aturar-les sense ni consultar-nos-ho, ens sorprèn que la política de l’ajuntament es basi en desallotjar concerts, controlar motxilles i multar els nostres adolescents des d’una actitud paternalista i gens pedagògica o eficient, i enviant cartes a les AMPES la setmana abans de les festes com a mesura preventiva (i no educativa) del consum d’alcohol enlloc d’atacar el problema d’arrel: el model educatiu, de barri i de societat que tenim, quan en el fons, sabem que és una política més de la “marca Sarrià”.

Des de la Comissió de Festes Alternatives de Sarrià, creiem que és el moment d’activar aquestes organitzacions adormides i renovar-les perquè siguin crítiques i estiguin realment al servei de les veïnes, i actuar de manera significativa i que vagi més enllà de quatre ratlles escrites en un manifest.

És el moment de trobar-nos, participar i construir el barri on volem viure totes aquestes joves que aviat acabarem els estudis i voldrem començar la nostra vida pròpia, autònoma i independent, com els que ja la tenen.

 

VISCA LES FESTES MAJORS I POPULARS DE SARRIÀ